Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Onderwijs

Muziek, een deel van het leven, ook op school!

Muziek op school, creativiteit en ontdekken

Kinderen zijn bijna de hele dag met muziek bezig. Naar hun favoriete popster luisteren, zelf liedjes zingen, karaoke… de wereld van het kind zit vol muziek. Ook op school willen ze bezig zijn met muziek. Op de speelplaats zingen ze samen hun favoriete songs en tonen elkaar alle nieuwigheden op gebied van muziek. Toch blijft het maar al te vaak een passief in zich opnemen van wat er op de markt aan muziek te horen valt. Actief zelf muziek maken is soms een stapje te ver. En toch… waarom zou een kind niet zelf aan de slag gaan, een muziekinstrument leren bespelen, zelf songs maken? Het kan! In workshops muziek wordt er een beroep gedaan op hun creativiteit. Bied jij dit als leerproces in je school aan?

Muziekles of workshops?

In de muziekles leren kinderen heel wat over muziek. Notenleer en zang kan heel boeiend zijn. Maar er is meer. Er bestaat ook zoiets als eigen muziek maken, eigen songs maken of zelf op het podium staan. In een workshop muziek gaat het er zeer actief een creatief aan toe. Net zoals bij andere workshops komen er talenten naar boven, en dit door hard te werken. Er wordt gewerkt aan techniek, maar ook aan samenwerken: samenzang of samen zingen bijvoorbeeld. Het grote voordeel van een workshop op school is dat het allemaal spelenderwijs gebeurt. Kinderen leren allerlei zaken terwijl ze toch fun beleven. Zonder dat ze zich ervan bewust zijn, leren ze enorm veel bij.

Een workshop muziek, een belangrijk leermoment

In een workshop muziek draait het om muziek, dat is logisch. Maar een workshop zou geen workshop zijn als er ook niet aan andere zaken wordt gewerkt. Denk daarbij aan zelfontdekking, samenwerking en overleg over hoe het muziekstuk in elkaar zal gestoken worden. Misschien volgt er na de workshops wel een voorstelling. Hier komt dan aan bod: zelfvertrouwen om op een podium te staan, acteerprestaties en expressie. Dit zijn vaardigheden die ze niet alleen bij muziek maken kunnen gebruiken. Ook in het dagelijkse leven van de kinderen, en later in hun beroep, zijn dit zeer belangrijke elementen. Mooi meegenomen, toch?

https://kleinkunstig.nl