Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Financieel

Hoe stel je zelf een passende autoverzekering samen?

Worstel je met het samenstellen van een passende verzekering voor je auto? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wat ze moeten kiezen als ze op zoek zijn naar een goede verzekering voor hun auto. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn een passende polis te vinden wanneer je weet waar je precies op moet letten. Om die reden helpen we je graag een handje. We laten je zien hoe een verzekering voor een auto is opgebouwd, welke opties er zijn en welke van deze optie het beste is voor jou.

De leeftijd van je wagen is belangrijk voor de polis voor je auto

Verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden, hanteren vrijwel allemaal dezelfde criteria. Waar veel mensen denken dat het merk van hun auto van belang is wanneer het gaat over een autoverzekering, daar blijkt dat in de praktijk vaak niet zo te zijn. Wat doorslaggevend is voor het kiezen van een verzekering voor je auto, is de leeftijd van je bolide. De regel die je verzekeraar hierbij hanteert, is hoe ouder je wagen is, hoe minder uitgebreid je hem hoeft te verzekeren. Waarom is dit zo?

Dit heeft te maken met de dagwaarde van je auto. Hoe ouder je wagen wordt, hoe lager de dagwaarde ervan zal worden. Dat betekent dat het steeds minder de moeite waard is om schade aan je auto te herstellen. Daardoor kun je voor een nieuwe auto vaak het beste een allriskverzekering van Univé afsluiten, terwijl je voor een oude auto veel beter kunt gaan voor de WA-basisverzekering. Waarom meer betalen?

Wat is het verschil tussen de diverse polissen voor een auto?

Nu we weten dat een verzekeraar leeftijdscategorieën hanteert en deze koppelt aan bepaalde pakketten op het gebied van de basisverzekering, is het tijd om de vraag te stellen waarin deze pakketten van elkaar verschillen? Het antwoord: in de mate waarin schade gedekt wordt. Met een allriskverzekering van Univé wordt, de naam zegt het al, alle schade aan je wagen verholpen. Vandaar dat deze optie ook het beste is voor nieuwe wagens of auto’s die maximaal zes jaar oud zijn.

Heb je een auto van zes tot tien jaar oud? Dan kun je beter een WA Plus verzekering afsluiten. Hiermee wordt geen schade gedekt die je zelf veroorzaakt hebt, wel kun je een claim indienen bij schade als gevolg van diefstal, brand of een botsing met een dier. Tot slot is er nog de WA-basisverzekering. Dit is de eenvoudigste optie die wordt aangeraden voor wagens van tien jaar of ouder. Met deze polis voldoe je enkel aan je wettelijke verplichting. Je kunt met dit pakket zelf geen schade bij je verzekeraar claimen.

Vergeet niet om de puntjes op de i van je polis te zetten

Wanneer je eenmaal de juiste basisverzekering voor je auto gekozen hebt, is het tijd om je pakket fine te tunen op je auto. Dat kun je doen door aanvullende, vrijblijvende verzekeringen toe te voegen. Hiermee haal je nog meer uit je verzekering zonder dat je daar veel meer voor hoeft te betalen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan pechhulp zodat je altijd hulp kunt krijgen als je pech hebt. Ook de inzittendenverzekering is erg populair. Met deze polis kun je schade die je medepassagiers oplopen of hun spullen, laten vergoeden door je verzekeraar. Op die manier kun je een hoop problemen voorkomen. Kijk even op de site van je verzekeraar om te zien hoe je je polis vandaag nog kunt samenstellen en afsluiten.