Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Energie

Wat kun je doen om duurzamer te leven?

Tegenwoordig is iedereen wel (een beetje) bezig met verduurzamen, van afval scheiden tot zonnepanelen op het dak. Wij proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan het milieu, zodat we nog zo lang als mogelijk van de wereld mogen en kunnen genieten. Alhoewel we steeds meer bezig zijn met duurzaamheid, kunnen er altijd dingen beter. Wellicht kun je nog meer dingen doen om duurzamer te leven maar had je er geen idee van. In dit artikel tips over hoe je kunt verduurzamen.

Duurzamer consumeren

Iedereen doet het wel eens: spullen kopen die we niet nodig hebben. Dit kan geld besparen en hierdoor krijg je meer overzicht over je spullen. We hebben eigenlijk helemaal niet veel nodig om te leven. Minder voedsel verspillen is ook iets wat beter kan hier in Nederland, zo’n 9% van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak (dat is ongeveer 35 kilo per persoon per jaar).

Wij Nederlanders kopen te veel spullen, maar gooien het wel sneller weg. Probeer spullen eens wat langer te gebruiken, denk hierbij  aan: meubels, elektronica en decoratie. Vaak kunnen ze nog een ronde mee met bijvoorbeeld een kleine opfrisbeurt.

Koop duurzaam

Voordat je van plan bent een aankoop te doen denk eens aan de volgende vragen: Heb ik dit wel nodig? Waar komt het vandaan? Achteraf komen mensen er vaak achter dat het product alles behalve duurzaam is en dat mensen in arme landen hard hebben gewerkt voor heel weinig geld. Wist je dat de kledingindustrie de meest vervuilende industrie is?

Je kunt beginnen met tweedehands kopen of verkopen, zo geef je bijvoorbeeld kleren een tweede leven. Daarnaast is het ook goed om te kijken waar het product vandaan komt, koop lokaal of biologisch, dan weet je zeker dat de arbeiders er een goede prijs voor hebben gekregen.

Afval scheiden en recyclen

Hopelijk doen we dit allemaal al, maar als je dit nog niet deed: begin met afval scheiden en recyclen. Materialen kunnen hergebruikt worden voor nieuwe producten, dit scheelt een hoop vervuiling. Dus plastic bij plastic, textiel naar de textielbak brengen & elektrische apparatuur kun je bij bepaalde punten inleveren.

Duurzamer eten

Plantaardig voedsel en minder dierlijk eten is goed voor de aarde én gezondheid. Probeer te minderen met vlees eten, dit heeft direct invloed op de CO2-uitstoten. Ook kun je ervoor kiezen om seizoensgebonden producten te eten, dus geen producten die uit andere landen moet komen.

Huis verduurzamen

Verduurzaam je huis, dit is goed voor het milieu en voor jezelf! Maar hoe doe je dat? Energie neutraal wonen. Je kunt denken aan zonnepanelen, warmtepomp en gebruik van isolatie. Als je je huis wil gaan verduurzamen en/of verbouwen kun je ook gebruik maken van natuurlijke materialen en vaak kun je ook herstellen in plaats van vervangen.