Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Vakantie

Zwarte woud, een magnifiek middelgebergte in Duitsland

‘Silva Nigra,’ zo fluisterden de oude Romeinen toen ze het grootste Duitse middelgebergte binnen drongen, het Zwarte Woud. De donkere dennen- en sparrenbossen hadden voor de Romeinen iets onheilspellends. Dat betekende niet dat het Schwarzwald later zou uitblinken als een van de bekendste toeristische regio’s van heel Duitsland. Op hoogte valt dat bos overigens weg en bieden kale bergtoppen imponerende panorama’s over de boomkruinen. Zoals de Feldberg (1943 m), de Seebuck (1448 m) en de Herzogenhorn (1415 m). Synoniem met het Schwarzwald zijn de Kirschtorte en de koekoeksklok. Als je in dit magische middelgebergte rondloopt, besef je dat juist hier de gebroeders Grimm hun sprookjes hebben verzameld.

Aan tafel

De Schwarzwalder Kirschtorte werd al genoemd. Tafelen in dit woud gaat veel verder dan lekker gebak. Dat is dan ook de reden dat niet alleen wandelaars en mountainbikers graag naar de beboste heuvels trekken. Ook culinaire kenners weten de restaurants wel te vinden voor een hapje reerug of kruidenkwark met gebakken aardappelen. Veel ingrediënten komen van ‘eigen huis’ natuurlijk want het Zwarte woud kent veel wild. Zwijnenvlees en gerookte forel worden er aangeboden. Daarbij hoort een Badisch wijntje, gemaakt van onder meer de Kerner of de Muskateller. Een van de culinaire specialiteiten is de Schwarzwalder Ham die drie maanden dient te rijpen voor je hem aan kunt snijden.

Water in het Zwarte Woud

Westelijk van het Schwarzwald legt de Rijn haar blauwe lijn langs de bossen. In het bos zelf spetteren watervalletjes en glijdt beekwater over bemoste keien. Ook grote watervallen storten zich naar beneden zoals de Todtnau waterval die een vrije val maakt van liefst 100 m. Nog bonter maken de watervallen van Triberg het die vanaf zeven plateaus hun natte sluiers naar beneden laten schieten. Een heel romantisch plekje in het Schwarzwald.

Bouwschoon te midden van de natuur

Natuurlijk heeft de ‘natuur’ flink gebouwd aan het Zwarte Woud. Een van de highlights is de Wutachschlucht, een formidabele bergkloof. De inspanningen van de mens hebben geleid tot sprookjesachtige kernen zoals Schiltach en Gengenbach. Veel dorpen nodigen uit tot een zit in de Biergarten, met uitzicht op naar voren leunende vakwerk panden. De dorpen hebben een middeleeuwse sfeer. Gebouwen ontbreken dan weer in het nationale park dat onlangs weer door de wolf en de lynx wordt ‘bemand’. Aan de zoom van het gebied lokken steden zoals het studentikoze Freiburg im Breisgau of de badder kuren van Baden-Baden. De laatste is werelderfgoed en hier zaten de Romeinen al in de warmwaterbronnen uit te zweten.

Wat mag je niet missen in en rond het Zwarte Woud?

Ga je naar het Zwarte Woud, dan krijg je volop natuur voor de kiezen. Heerlijk ontspannen in een berggebied met zuivere lucht. Zoals overal zijn er ook hier enkele sights die je eigenlijk niet kunt missen. Enkele werden al genoemd. Verder dit overzicht om uit te kiezen:

• Klokkenmuseum van Furtwangen (vogelhuisje kijken)

• Munster van Freiburg (met 13e-eeuws glas-in-lood)

• Gondel varen met de Schauinslandbahn (Freiburg)

• Europa-Park (gigantisch pretpark, gouden dagje-uit voor alle jongeren)

• Sauschwänzlebahn (feeërieke stoomtreinrit van 25 km)

• Boomkroonpad van Bad Wildbad

• Schwarzwaldhochstrasse (slinger parcours voor auto’s)

• Abdij van St. Blasien

• Museum Frieder Burda (moderne kunst in Baden-Baden)

• Burg Hohenzollern (gigantisch en adembenemend kasteel bij Hechingen)