Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Tuin en buitenleven

4 tips voor het grasmaaien

Het voorjaar is weer van start gaan. De ideale periode om te beginnen met het onderhouden van een mooie grasmat. Met een zitgrasmaaier het gras maaien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tuin of gazon. Een goed onderhouden gazon kan je huis er mooier uit laten zien en zelfs de waarde van het huis verhogen. Ook is een groene grasmat de perfecte plek voor de kinderen en huisdieren om te spelen. Hier zijn een aantal tips voor het grasmaaien zodat jij kan zorgen dat het gazon er altijd op zijn best uitziet. Lees verder!

Kies het juiste moment om te maaien

Het is van belang dat je het juiste moment kiest om je gazon te maaien. Je kunt het beste wachten tot het gras minstens 8 cm hoog is voordat je het maait. Maai niet te vaak, want dit kan het gras beschadigen en onkruid veroorzaken. Ook is het belangrijk dat je maait op een moment dat het gras droog is. Dit maakt het maaien gemakkelijker en voorkomt dat het gras aan de maaier blijft kleven. Het is ook makkelijk om Ego accu’s te gebruiken voor je maaier. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan maaiers op benzine en het scheelt ook nog eens flink wat benzinekosten. 

Stel de maaihoogte in

Houdt rekening met de maaihoogte. Het is van belang dat je de juiste maaihoogte instelt voor je gazon. Dit hangt af van het type gras dat je hebt, maar over het algemeen is het beter om het gras niet te kort te maaien. Als je het gras te kort maait, kan het beschadigd raken en kan het onkruid de kans krijgen om te groeien. Stel de maaihoogte in op ongeveer 4 cm voor een gezond gazon.

Gebruik een scherpe maaier

Een scherpe maaier is goed om het gras netjes te maaien. Een botte maaier kan het gras scheuren in plaats van snijden, waardoor het gras beschadigd kan raken. Een scherpe maaier zal het gras netjes en gelijkmatig maaien. Het is ook belangrijk om de maaier regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat het gras aan de maaier blijft kleven. 

Laat het gras op het gazon liggen

Het is beter om het gras op het gazon te laten liggen nadat je het gemaaid hebt. Dit kan het gras namelijk voeden en bemesten, wat de groei van het gras bevordert. Het kan er wel rommelig uitzien en vervelend zijn als je het gras wilt gebruiken voor recreatie. Je kunt het gras ook opvegen en in een compostbak doen als dat beter uitkomt. Door deze 4 tips te gebruiken tijdens het maaien, zorg je ervoor dat je een gezond gazon voor de tuin creëert.