Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Woning en Tuin

De beste vijverplanten die je moet hebben in je vijver

Planten halen de voedingsstoffen weg waar algen van leven. Als er geen voedingsstoffen zijn, zullen er geen algen groeien! Bovendien maken planten je vijver mooi en geven ze het een weelderige uitstraling. Daarom is het een goed idee om je vijver te versieren met mooie planten! Maar welke planten zijn er, welke zijn het beste en waar moet je op letten? Hieronder vind je de beste planten voor in je vijver.

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn volgens Peekoi.nl erg belangrijk om je vijver helder te houden. Je kunt er eigenlijk niet genoeg van hebben, maar overdrijf niet. Je wilt namelijk nog steeds het leven in het water kunnen zien. Zuurstofplanten groeien volledig onder water en hebben weinig wortels. Ze halen voedingsstoffen uit het water via hun bladeren, waardoor ze snel groeien. Zuurstofplanten gedijen het beste op een diepte van 50 centimeter. Een belangrijke vereiste is dat het water hard is en voldoende mineralen zoals calcium en magnesium bevat. Het is belangrijk om dit te meten, want een vijver kan niet zonder zuurstofplanten. Deze planten zorgen namelijk voor zuurstof voor bacteriën en helpen de waterkringloop in stand te houden. 

Moerasplanten

Moerasplanten worden ook wel oeverplanten genoemd en vormen de grootste groep waterplanten. Deze planten halen hun voeding uit de aarde. Ze fungeren als een biologisch filter, omdat ze overtollige organische meststoffen opnemen. Daarnaast hebben ze een mooie decoratieve functie. Ze geven de ondiepe randen van de vijver een mooie uitstraling, vandaar de naam oeverplanten. Kikkers en vissen zullen blij zijn als je deze planten in je vijver hebt. Ze gebruiken ze als schuilplaats en als plek om zich voort te planten. Het is het beste om moerasplanten tot een diepte van 40cm in de vijver te plaatsen. Voor meer vijverproducten kun je naar de website van Peekoi.

Diepwaterplanten

Diepwaterplanten groeien onder water op een diepte van 30cm tot een meter, zoals waterlelies en Apongeton distachyos. De bladeren van deze planten drijven op het water en zorgen voor schaduw, waardoor algen minder snel groeien. Als je nieuwe diepwaterplanten wilt plaatsen, kun je ze op keien zetten, zodat de bladeren op het water kunnen drijven. Als de planten groter worden, kun je de keien weghalen en de planten direct op de bodem van de vijver zetten.

Oeverplanten

Deze planten groeien naast het water. Veel van deze planten, zoals Iris sibirica, watermunt en grote kattenstaart, bloeien heel mooi. Sommige oeverplanten houden van veel water in de grond, terwijl andere iets minder water nodig hebben. Het is handig om van tevoren informatie te krijgen. Deze planten maken de randen van je vijver zachter en bieden schuil- en broedplaatsen. Welke planten kies jij?