Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Kinderen

Redenen waarom gamen niet zo slecht is jongeren

Over het algemeen zeggen ouders en deskundige dat gamen slecht is voor jongeren en kinderen, maar is dat eigenlijk wel zo? Natuurlijk is het goed om als kind of jongeren genoeg buiten te zijn en genoeg beweging te hebben en dat krijg je minder bij gamen. Toch zijn er ook veel voordelen te noemen van gamen, en waarom gamen ook goed is voor de ontwikkeling van je kind. Verder in deze blog lees je verschillende voordelen van gamen, en wat je als ouder kan doen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Cognitieve vaardigheden

Er zijn verschillende vaardigheden die een kind kan ontwikkelen tijdens gamen. Zo kan het zo zijn dat je kind zich goed kan concentreren op één ding, of dat hij of zij aandacht kan hebben voor verschillende gebeurtenissen op de game. Verder kan de reactietijd worden verbeterd en gaan kinderen analyseren en met oplossingen komen. Dit zijn allemaal vaardigheden die in het echte leven ook zeer van pas kunnen komen.

Sociale vaardigheden

Kinderen kunnen alleen gamen, maar in veel gevallen wordt er met andere mensen online gespeeld. Dit kan met vriendjes of vriendinnetjes zijn, maar ook worden er veel nieuwe mensen ontmoet online. Doordat kinderen met steeds meer mensen in contact komen zullen de sociale vaardigheden ook sneller ontwikkelen. Zo kunnen er vriendschappen worden gevormd en dit kan zelfs gebeuren met kinderen uit andere landen. Zo kan het ook zijn dat je kind sneller Engels leert praten om maar contact te hebben met de kinderen waar  hij of zij mee samenspeelt. De sociale vaardigheden worden nog het meest gebruikt bij het spelen van rollenspellen online. Zo kan ook je kind uit de werkelijkheid ontsnappen en in een online wereld zijn plezier beleven. Dit is ook ideaal voor kinderen die het thuis niet makkelijk hebben of die worden gepest op school.

Emotiemanagement

Kinderen leren met gamen omgaan met verschillende emoties. Zo kan het voorkomen dat er bepaalde mislukken en er wordt gefaald, maar kan het ook voorkomen dat je kind wint. Boos zijn, verdrietig zijn, blij zijn en gemotiveerd zijn om het beter te doen zijn goede eigenschappen die een kind moet leren kennen en leren mee om te gaan. Dit omdat dit als volwassenen elke dag wel zal voorkomen. Een kind leert daarbij ook om door te zetten als iets niet lukt en dit kan iets zijn waar je kind in het echte leven ook gebruik van zal maken.

Gamen kan educatief zijn!

Zoals eerder al gezegd is gamen goed voor bepaalde ontwikkelingen van vaardigheden. Ook kan het zo zijn dat er een andere taal wordt geleerd online om met mensen te praten. Verder zijn er ook bepaalde educatieve games te spelen. Zo zijn er bepaalde games om sneller te kunnen typen, andere talen te leren en games waar je moet rekenen. Deze vorm van leren wordt door kinderen niet als studeren gezien en kan toch bijdragen aan de ontwikkeling.

Zorg dat de gaming set up goed is!

De zithouding is bij gamen erg belangrijk. In veel gevallen zal je kind op een stoel zitten en naar het beeldscherm staren. Dit wil je als ouder natuurlijk niet al te lang zien, maar je wilt ook niet dat je kind voorovergebogen naar een beeldscherm kijkt op één meter. Dit is slecht voor de rug en voor de ogen. Daarom is het belangrijk om een goede zogenaamde set up te maken. Dit betekent een goede bureaustoel en een bureau waar alle apparatuur op kan staan. Voor gamers zijn speciale meubels ontworpen. Zo zijn er bureaustoelen en bureaus voor gamers online te krijgen. Deze meubels zijn speciaal voor mensen die vele uren maken met hun favoriete games. De bureaustoelen zijn in veel manieren te verstellen en de bureaus bieden genoeg ruimte om het beeldscherm op een goede hoogte neer te zetten en de apparatuur op te bergen.