Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Zakelijk

De functie van onthardingszout

Onthardingszout we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies en hoezo is het belangrijk? In deze blog gaan we het hebben over onthardingszout. 

Water komt uit grote tanken en mensen vragen zich dan ook vaak af wat er precies in die tanken gebeuren waardoor we uiteindelijk onthardingszout nodig hebben. In Nederland hebben wij over het algemeen erg goed en gezond water. Toch is het in sommige gebieden iets anders. Als je zelf alleen maar water drinkt proef je het verschil in water in verschillende delen van het land. In water zitten mineralen deze mineralen kunnen zich ophopen in de buizen en leidingen die het naar jouw huis en bedrijf toe leiden. Om deze doorgangen van het water toe voer goed te houden is dan onthardingszout nodig. Dit zorgt er namelijk voor dat de mineralen aangepakt worden en verwijderd worden uit de ruimtes waar ze niet van toepassing zijn.

Hoe werkt onthardingszout?

Maar hoe doet onthardingszout dat nou precies? Hoe kan het ervoor zorgen dat de mineralen eruit worden gehaald? Er zit een scheikundige reactie achter het hele proces van verwijdering. Wanneer het zout in contact komt met de mineralen komt er een reactie tot stand dat ionenwisseling laat plaats vinden. Hier worden mineralen zoals, calcium en magnesium vervangen met natrium ionen. Op deze manier wordt het weggespoeld en blijven de buizen mooi schoon van binnen zodat de wasmachine of vaatwasser hier geen last meer van heeft. Het zorgt er ook voor dat er minder schoonmaakmiddel gebruikt hoeft te worden tijdens wasbeurten en dat de apparaten langer mee gaan.

Het is dus van belang dat apparaten goed worden onderhouden om ervoor te zorgen dat er meer energie bespaard wordt. Aan het eind van de maand of het eind van het jaar zal dit het verschil maken op je afschriften. Je kan het onthardingszout in grote hoeveelheden kopen of in kleinere hoeveelheden, net wat jij handig vindt voor jouw woning of bedrijf. Zolang er maar genoeg is om op elk gewenst moment bij te vullen en alles goed schoon te houden.