Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Dieren

Laparoscopie hond: wanneer en waarom is het nodig?

Een laparoscopie bij een hond of ander huisdier is een kijkoperatie in de buikholte. Een laparoscopie kan bij meerdere diagnoses worden toegepast. Verreweg het vaakst bij een sterilisatie. Er is bij deze operatie maar één of twee klein sneetjes in de buik van uw hond nodig, waardoor het minder pijnlijk is bij uw trouwe viervoeter dan bij een gewone buikoperatie. Uw huisdier zal dan ook sneller herstellen.

 

Wanneer een laparoscopie bij uw hond?

Mogelijke redenen om een laparoscopie bij een hond uit te voeren:

 

  • Buikholte onderzoek

Met één klein gaatje van nog geen centimeter kan een gedeelte van de buik en bepaalde organen worden gecontroleerd op afwijkingen

 

  • Biopt van een orgaan

Met een biopt neemt de chirurg een stukje weefsel af van een orgaan. Bijvoorbeeld de milt, nier of lever. Dit voor microscopisch onderzoek. De chirurg kan via een laparoscopie goed zien waar hij een biopt neemt en kan hij ook gelijk het orgaan bekijken.

 

  • Sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie van uw hond of kat worden de eierstokken verwijderd. Bij een reu kan de chirurg via deze operatie een binnenbal verwijderen.

 

Hoe werkt zo’n laparoscopie bij een hond?

Bij de laparosco maakt de chirurg dus één of misschien twee kleine sneetjes in de buik. Zo’n sneetje is vaak kleiner dan een centimeter. Vervolgens kijkt de arts met een scoop in de buik van uw hond. Een scoop is een dunne en flexibele slang waarin een kleine camera gemonteerd is. Dankzij die camera kan de arts de operatie via een scherm uitvoeren.

Een laparoscopie bij een hond is een kijkoperatie, waardoor er maar een klein gaatje hoeft worden gemaakt. Dat ten eerste scheelt al enorm in het herstelproces omdat er geen grote wond hoeft te helen. De operatie duurt ook veel korter. En het belangrijkste: uw hond heeft ook minder of zelfs geen pijn en heeft geen antibioticum nodig.

Bezoek de website voor : meer informatie