Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Vervoer en transport

Besturen van een vrachtwagen

Een vrachtwagen is een motorvoertuig voor het transport van goederen. Als vrachtwagenchauffeur moet je vaak verre afstanden rijden en is dus niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed met jezelf kunnen zijn en jezelf kunnen vermaken. Je bent namelijk best een tijd alleen onderweg. Daarnaast zijn er een aantal eisen om een vrachtwagen te besturen, het is geen makkelijke taak. Als eerste is het vanzelfsprekend dat de bestuurder over een geldig rijbewijs beschikt. Voor een voertuig dat meer dan 3500 kilo weegt, moet je over een rijbewijs C beschikken. Wanneer je een aanhangwagen wilt besturen heb je zelfs  een aanvullend rijbewijs E nodig. 

Als vrachtwagenchauffeur mag je ook niet meer dan 4,5 uur achter elkaar achter het stuur zitten. Tussendoor hoor je 45 minuten pauze te nemen voordat je weer verder rijdt. Ook mag je per dag niet meer dan 9 uur lang rijden. Deze wet wordt ook wel rijtijdenwet genoemd en zijn heel belangrijk. Weinig nachtrust en vermoeidheid kunnen namelijk voor onoplettendheid zorgen waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Je wilt jezelf en andere bestuurders natuurlijk niet in gevaar brengen. Om in de gaten te houden of de bestuurders zich ook werkelijk aan de wetten houden, wordt er gebruikt gemaakt van een tachograaf. Een tachograaf is een kastje dat via een sensor op de versnellingsbak wordt aangesloten. Hierdoor worden de afstand en de rij- en rusttijden geregistreerd.  

Het besturen van een vrachtwagen is dus geen makkelijke taak. Veel bedrijven hebben daarom een achteruitrijcamera in het voertuig. Op deze manier kunnen bestuurder beter zien wat er achter en naast hun bevind. Een achteruitrijcamera verkleint de kans op ongelukken waardoor je ook met meer vertrouwen de weg opgaat. Deze en andere diverse camerasystemen kun je vinden op www.zwisterland.nl speciaal voor transportvoertuigen. Je kan dus niet zomaar vrachtwagenbestuurder worden maar het is zeker niet onmogelijk!

Bezoek de website voor : meer informatie