Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Dieren

Speciale boxen voor koeien en kalveren

Als veehouder van bijvoorbeeld koeien of paarden heb je natuurlijk stallen op je boerderij waar je vee normaliter in ieder geval een deel van de dag in verblijf. Meestal staan de koeien met zijn allen bij elkaar in de stallen. Ze slapen hier en worden hier gevoederd. Om te zorgen dat de koeien elkaars eten niet opeten wordt vaak gebruik gemaakt van voerhekken. Toch is het op sommige momenten nodig om bepaalde koeien af te scheiden van de rest van de groep. Bijvoorbeeld tijdens een bevalling van een koe, als het een jong kalfje betreft of als een koe door ziekte of een andere reden extra verzorging nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld met speciale ligboxen. In onderstaand artikel lees je meer informatie over deze, en andere boxen die die kunt gebruiken als je koeien tijdelijk wilt afscheiden van de rest van groep.

Het gebruik van ligboxen

Ligboxen kunnen gebruikt worden voor meerdere koeien die door middel van een ligboxafscheiding op hun eigen plek blijven. Als het nodig is om een kalf tijdelijk geheel af te scheiden van de rest kun je kiezen voor eenling boxen. Deze zijn, zoals de naam al zegt geschikt voor een koe of kalf. Voor jonge kalveren zijn er speciale eenling boxen die soms kleiner van formaat zijn. Je kunt wel meerdere eenlingboxen kopen die aan elkaar vast zitten. Deze worden dan afgescheiden door een wand. Je kunt ook verrijdbare eenlingboxen kopen. Dit is altijd handig om je de boxen misschien om de zoveel tijd een andere plek wilt geven. Ook kan het handig zijn dat je de box naar een koe toe kunt rijden als deze bijvoorbeeld niet goed ter been is. 

Ligboxen voor jongvee

Voor jongvee zijn er zoals eerder aangegeven speciale eenlingboxen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale boxen voor de huisvesting van van kalveren tot zes weken oud. Het frame is vaak gemaakt van verzonken staal waardoor de boxen een lange levensduur hebben. Een dergelijke box heeft vaak een tweedelige deur. Op deze manier kan de stal betreden worden zonder een drinkend kalf te storen. Deze boxen zijn vaak ook verrijdbaar en je kunt ze optillen met een heftruck waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. 

Cuddle boxen voor een goede start

Een cuddle box is ervoor bedoeld om een pasgeboren kalf en de moederkoe een optimale start te geven. Een dergelijk box creëert namelijk de goede omstandigheden voor de eerste fase. De box biedt een hygiënische, tochtvrije en droge ligplek voor een pasgeboren kalf. De koe kan haar kalf likken waardoor het kalf niet snel zal afkoelen. Omdat er een apart kalfdeel is kan er makkelijk biest gegeven worden aan het kalf. Daarnaast kan het kalfje niet gaan zwerven en is het makkelijk te verplaatsen.