Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Beauty en verzorging

Wat is collageen en het belang ervan?

U moet eerst begrijpen hoe collageen in het menselijk lichaam functioneert, om te begrijpen hoe een collageen tekort van invloed kan zijn op hoe goed uw lichaam functioneert. Een eiwit is collageen. Het is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en wordt aangetroffen in alle bindweefsels, inclusief uw spieren, gewrichtsbanden en huid. Aminozuren vormen zelf de collageen moleculen. De structurele bouwstenen van uw bindweefsel en botten, collageen eiwitten, worden gemaakt van deze aminozuren. Collageen bevat niet-essentiële aminozuren, wat betekent dat je lichaam ze zelf kan maken. Je kunt echter altijd een collageen boost krijgen als je het niet hebt.

Wat is een collageen tekort?

Niet iedereen zal een tekort aan collageen hebben, alleen omdat de collageenproductie van iedereen met het ouder worden vertraagt. Het is mogelijk om de natuurlijke afname van de collageenvorming te compenseren door voldoende collageen in te nemen. Als u echter geen collageen in uw dieet binnenkrijgt of als u wordt blootgesteld aan een omgeving die uw collageen schaadt, kunt u collageen tekort krijgen. De gevolgen van het feit dat uw lichaam niet langer voldoende collageen aanmaakt om door te gaan met het opbouwen, vervangen en repareren van bindweefsel, staat bekend als een collage tekort. Leeftijdsgerelateerde veranderingen in huidelasticiteit, rimpels, gewrichtspijn en hoe snel u herstelt van blessures en inspanning zijn allemaal symptomen van collageen tekort.

Dingen die het collageen van je lichaam beschadigen

Naarmate je ouder wordt, begint je lichaam van nature minder collageen aan te maken. Daarom is het belangrijk om weg te blijven van alles dat het collageen dat je hebt kan beschadigen. Geraffineerde koolhydraten, roken en langdurige blootstelling aan de zon zijn enkele van de meest voorkomende dingen die collageen beschadigen. De fructose en glucose in geraffineerde suikerhoudende voedingsmiddelen verbinden aminozuren die een collageen molecuul vormen met elastine. Dit kan een versnelling van verloren elasticiteit in lichaamsweefsels veroorzaken wanneer suiker wordt verhoogd, of uw huid wordt blootgesteld aan UV-licht. Daarnaast heeft roken ook direct invloed op je natuurlijke collageenproductie. Roken beschadigt niet alleen de collageensynthese, maar vernietigt het collageen helemaal. Hoe meer je rookt, hoe meer schade je collageenproductie aanricht. Houd er ook rekening mee dat u ook collageen schade kunt oplopen als u vaak wordt blootgesteld aan passief roken.