Productverhalen.nl zegt genoeg
Image default
Beauty en verzorging

Hierdoor kun jij last krijgen van vet haar

Vet haar

Het vet dat de talgklieren op je hoofd produceren is heel belangrijk voor je gezondheid. Als de vetbalans klopt zorgt het ervoor dat je haar soepel en gezond is. Ook beschermt het de huid tegen allerlei nare infecties en schimmels. Als de vetbalans echter niet klopt kun je last krijgen van of een hele droge huid of een veel te vette huid, beide zijn vervelend. Een te vette hoofdhuid gaat ook gepaard met vet haar en dat is enorm vervelend. Het ziet er niet uit en het kan een beetje gaan stinken. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijke oorzaken van vet haar?

Een verkeerde shampoo

Een veel voorkomende oorzaak van vet haar is het gebruiken van een verkeerde shampoo. Het kan zijn dat je er eentje gebruikt die te goed reinigt, dan houd je geen natuurlijke oliën meer over op je hoofdhuid en krijg je last van een te droge huid. De andere optie is dat je een shampoo gebruikt die niet goed genoeg reinigt en dus niet genoeg vet van je hoofdhuid verwijdert. Als je last hebt van vet haar zal een shampoo voor de gevoelige hoofdhuid je niet gaan helpen, die zal namelijk totaal niet helpen. Dan heb je echt een vet haar shampoo nodig die een stuk beter reinigt.

Shampoo niet goed uitwassen

Je shampoo niet goed uitwassen zorgt er ook voor dat je haar er in ieder geval vetter uitziet. In shampoo zitten namelijk meerdere vette ingrediënten en als je die dus niet goed uitwast blijven die in je haren zitten. Logischerwijs leidt meer vet in je haar tot een vet kapsel. Je moet je shampoo dus goed uitwassen als je last hebt van vet haar.

Ongezond eten

Wat je misschien niet verwacht, maar wel logisch is, is dat ongezond eten ook leidt tot een verhoogde talgproductie. Als je veel suikers en vetten eet, wordt dat omgezet in vet als je het niet verbrand en dat zie je dus niet alleen lichamelijk terug. Dat komt ook terug op je hoofd in de vorm van een verhoogde talgproductie. Als je dus last hebt van vet haar en je eet veel suikers en vetten is het verstandig om dat wat minder te gaan doen.

Je haren te vaak of niet wassen

Het is een feit dat zowel je haren te vaak als niet wassen kan leiden tot een vette kop en het is dus belangrijk om daar een goede balans in te vinden. Als je je haren te vaak wast verwijder je te veel van de natuurlijke oliën van je hoofdhuid en verhoogt je huid de talgproductie om hiervoor te compenseren. Op termijn krijg je daardoor juist een vet kapsel door je haar te vaak te wassen. Als je je haren echter niet wast, maak je te weinig schoon en blijft er te veel vuil en vet op je hoofdhuid zitten. Dan krijg je ook last van vet haar. Het is daarom beter om daar een balans in te vinden aangezien zowel te vaak als te weinig niet goed is. Het beste is om je haren ongeveer twee à drie keer per week met shampoo te wassen.

Je haar te veel aanraken

Op je handen komen dagelijks heel veel bacteriën en vetten te zitten en elke keer als je een hand door je haar haalt blijft daarvan wat op je hoofd zitten. Daarbij heeft handen door het haar halen een stimulerende werking op de talgproductie en produceert je hoofdhuid dus meer vet als je je handen vaak door je haar haalt. Je haar veel aanraken zorgt er dus voor dat er vet achterblijft op je haar en de talgproductie bevorderd wordt. Het is dus beter om dat niet te veel te doen.